HomeTuinbezoek

tuinbezoek

Tuinbezoekers onder de parasol-moerbij (Foto: Hans Lubbers)

Onze tuin is het hele jaar open voor bezoek. Dat kunnen enkele personen zijn of een tuinclub. Wel eerst een afspraak maken, telefoon 0342-452300 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Entree € 4 per persoon, ook voor leden Nederlandse TuinenStichting. Bijna alle plekjes zijn bereikbaar met rolstoel of scootmobiel. Honden zijn niet toegestaan.

Geschiedenis

In 1983 werd gestart met de bouw van ons huis & kantoor. Er was toen geen tijd voor het aanleggen van de tuin (4.565 m2). Wèl werden fruitbomen geplant. In 1992 maakte Jo Cuijpers (buro Mien Ruys & Hans Veldhoen) een ontwerp voor de tuin dat door Hoveniersbedrijf Van Beers (Achterveld) werd gerealiseerd. Belangrijkste kenmerken zijn de grote lijnen en verbinding met de omgeving (Gelders coulissenlandschap). De achtergrond van hoge donkergroene essen en elzen vormen een mooi decor. Centraal in de tuin staat een schitterend gevormde berkenboom. Het is een tuin in beweging!

Heesterrozen als klimrozen

Tegen de penanten van het kantoor staat de roos Rush. Bij de woonkamer Windrush. In de halfronde rozenhaag, die de grote vijver omzoomd, en in de boomgaard The Alexandra Rose. Het zijn alle drie heesterrozen, die omhoog zijn geleid. Tot 2 à 3 meter. Voordelen ten opzichte van klimrozen: géén lange zwiepende takken, geen kaalte onderaan. Mooie groene kolommen en bloemen tot beneden aan toe. In de rozentuin staan lage heesterrozen van David Austin.

Bijzondere planten

Armoracia rusticana (mierikswortel ), Astilboides tabularis, Ceratosigma (loodkruid), Cephalaria gigantea, lijkt op (gele) Scabiosa, Clematis Tangutica (6 meter hoog), Darmera peltata (schildblad), Galega his majesty, Gunnera, Hosta’s, Kirengeshoma (japanse wasbloem), Lamsoor, Lysichitum americanum (gele moerasaronskelk), Lysimachia (witte wederik), Pinellia ternata, Roscoea (gemberorchidee), Salix koriyanagi kiruma nakai (wilg), Symphytum officinalis (blauwe smeerwortel),  Tricyrtis (paddelelie) en nog veel meer.

Fruit

In de boomgaard: kersen, hazelnoot, walnoten. Appels, peren en pruimen als leibomen.
In de moestuin: rode en gele frambozen, rode en zwarte bessen eveneens als leifruit opgebonden.

Meer foto’s van onze tuin door Jan Evert Meijer kunt u zien op: www.fotojem.nl (onder kopje Leusdense tuinen)
Lid Nederlandse Tuinenstichting  www.tuinenstichting.nl
Lid Groei en Bloei afdeling Barneveld  www.barneveld.groei.nl